Wat is een Lenormand kaartlegging?
Het Lenormand kaartspel bestaat uit 36 kaarten met eenvoudige symbolen. Lenormand is heel anders dan Tarot. De leestechniek is heel strikt, en de kaarten worden op een heel duidelijke manier geïnterpreteerd. Tarot is geweldig om grote levensvragen te onderzoeken, Lenormand is erg handig als het gaat om het ontdekken wat er gaande is vanuit een meer alledaags perspectief.
Lenormand vindt zijn oorsprong in Parijs aan het einde van de 18e eeuw. In die tijd was in die stad een populaire waarzegster werkzaam die bekend stond als Marie Anne le Normand.
Mme Le Normand, adviseur van de elite
Aangenomen wordt dat madame Lenormand de adviseur was van bekende en machtige personen zoals Josephine Bonaparte, Robespierre en Marat. Er doet een verhaal de ronde dat ze aan keizer Napoleon vertelde dat hij uiteindelijk zou falen bij zijn militaire expedities, waarna hij Madame Lenormand prompt in de Bastille gevangen zette.
Ze werd meerdere keren gevangen genomen maar telkens weer vrijgelaten. Marie overleefde zowel de Franse revolutie als Napoleon en stierf uiteindelijk op 71 jarige leeftijd van de ouderdom. Ze heeft veel publicaties op haar naam staan, maar de meesten gaan vooral over haarzelf en niet over de manier hoe ze de kaarten gebruikte. Het weinige dat bekend is over haar methodes komt van overlevering van de mensen die haar hebben ontmoet.
Hoe kwam mme Lenormand aan haar kaarten?
Het antwoord op deze vraag is simpel: namelijk helemaal niet. Als orakel gebruikte ze zeker kaarten, maar kaarten met de naam Lenormand werden nooit door haarzelf in deze vorm gebruikt. Ze waren tijdens haar leven nog niet eens "uitgevonden". De Lenormand kaarten die we kennen, zijn niet ontwikkeld door de beroemde waarzegster, maar ze zijn gewoon naar haar vernoemd.
In 1845, twee jaar na de dood van Madame Lenormand, waren voor het eerst waarzeggerijkaarten met de naam Lenormand beschikbaar, genaamd "Le Grand Jeu". De maker van deze kaarten gebruikte zelf een pseudoniem.
Le grand et le petit jeu
Le Grand Jeu (Frans voor “het grote spel”) is gebaseerd op een volledige set spelkaarten. Aan iedere kaart werd een veelheid aan symbolen verbonden, zoals constellaties, bloemen en zelfs de Trojaanse oorlog. Le Petit Jeu Lenormand (“Het kleine spel”) is een kaartspel van 36 kaarten. De afbeeldingen zijn eenvoudig: een klavertje, een beer een sleutel, etc. Het is deze eenvoud die ertoe leidt dat de kaarten niet worden gelezen op basis van intuïtieve interpretatie. In plaats daarvan zijn de betekenissen die aan de kaarten zijn verbonden tamelijk letterlijk, zoals geluk voor het klavertje, en succes voor de sleutel.
Le Petit Jeu is waar de meeste mensen aan refereren als ze het over de Lenormand hebben. Er is veel informatie over beschikbaar en je kunt er online veel over vinden. Van “Le Grand Jeu” helaas een stuk minder. Veel van de informatie over hoe een kaartlegging met dit spel is in de loop der jaren verloren gegaan.
Het Spel van de Hoop
Van Le Petit Jeu wordt aangenomen dat het afgeleid is van het kaartspel “Das Spiel der Hoffnung” (Duits voor “Het Spel van de Hoop”). Het was heel populair aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw. In Het Spel van de Hoop werden 36 kaarten neergelegd in vier rijen van negen kaarten om een bord te creëeren, en er werd een dobbelsteen gebruikt om de bewegingen van de speler te bepalen. De instructies voor “Das Spiel de Hoffnung” betroffen niet alleen een kaartspel, maar gaven ook uitleg over hoe je de kaarten kon gebruiken voor waarzeggerij. De Lenormand is gebaseerd op de voorspellingsinstructie van het Spel van de Hoop, evenals de kaartsymbolen en de nummering.
De naam “Lenormand” werd gebruikt om het kaartspel te helpen verkopen, in een poging extra te verdienen aan de populariteit van Marie Anne le Normand, een van de beroemdste waarzegsters alle tijden.
De kaarten
Kenmerkend aan de Lenormand is de simpliciteit ervan. Elke kaart vertegenwoordigt een vrij heldere boodschap. Hieronder vind je de kaarten op nummer, en de globale betekenis die eraan wordt verbonden.
- De Ruiter: een boodschap of boodschapper
- Klaver: mazzel / fortuin
- Schip: reizen
- Huis: de plek waar je je thuis voelt
- Boom: een stamboom, relaties en soms gezondheid
- Wolken: iets dat onduidelijk en verborgen is, wat vaak tot verwarring leidt
- Slang: een bedrieger of vijand
- Doodskist: iets dat langzaam eindigt
- Bloemen: waardering
- Zeis: iets dat snel eindigt
- Zweep: herhaling
- Vogels: roddel en achterklap
- Kind: vertegenwoordigt een kind of kinderen
- Vos: werk, projecten of taken
- Beer: een authoriteitsfiguur
- Sterren: Hoe anderen je zien
- Ooievaar: verandering
- Hond: vriendschappen en loyaliteit
- Toren: overheden
- Tuin: het vermogen om relaties te onderhouden
- Berg: een langdurige kwestie
- Kruispunt: een keuze
- Muizen: dingen die uiteen vallen
- Hart: liefde
- Ring: commitment
- Boek: kennis of geheimen
- Brief: nieuws of informatie
- Persoon (mannelijk) de meest belangrijke man in je leven
- Persoon (vrouwelijk) de meest belangrijke vrouw in je leven
- Lelie: rust en vrede
- Zon: vertegenwoordigt succes en tweede kansen
- Maan: gevoelens en emoties
- Sleutel: iets belangrijks
- Vis: financiën en overvloed
- Anker: stabiliteit
- Kruis: Last